Tapenade. Weet jij waar deze dikke, koude saus vandaan komt? Tijd om aandacht te besteden aan deze welbekende saus.

Zwarte olijven tapenade

Waar komt tapenade vandaan?

Antwoord: Het eerste recept voor tapenade dateert uit Frankrijk.

Negentiende eeuw

Wist je dat de eerste tapenade vermoedelijk rond het begin van de negentiende eeuw werd geïntroduceerd? Wat maakt een tapenade tot een tapenade en niet “gewoon” een pesto of saus?

Ilias Delicatessen is gespecialiseerd in olijven. Nu lijkt dit geen logische combinatie in een artikel over tapenade. Bedenk alleen dat een tapenade alleen zo genoemd mag worden wanneer er ook olijven in verwerkt zijn. Eigenlijk ook alleen maar wanneer er ook kappertjes toegevoegd zijn aan de lijst met ingrediënten. Al is dit laatste ingrediënt sinds een aantal jaren niet meer prominent aanwezig in tapenades. Eigenlijk zorgt dit ervoor dat de moderne tapenades dus afwijken van het woord waarvan de naam afkomstig is.

Tapenade tomaat-basilicum
Tapenade tomaat-basilicum

Herkomst

De vermoedelijke herkomst van tapenade is het zuiden van Europa. Dan in het bijzonder het zuidelijke deel van Frankrijk. Het woord is afkomstig van het Provençaalse woord voor kappertje: tapéno.

Eigenlijk is de tapenade een koude, dikke saus. De saus is prima te combineren met en bij tal van gerechten. Al denken de meesten van ons aan een gezellige bijeenkomst waar je de tapenade eet. Denk aan een feestje, een verjaardag of iets waarbij toast of brood is betrokken. Maar je kunt tapenade ook beschouwen als onderdeel van een voorgerecht. In plaats van de kruidenboter bijvoorbeeld.

De grote vraag is natuurlijk wie er verantwoordelijk is voor het bedenken van de tapenade. Houden we de eerste publicatie aan van een tapenade, dan is dit de chef-kok van La Maison Dorée die er als eerste over schreef in 1880. Hij beschreef een saus voor bij mimosa-eieren. De kappertjes (tapens) combineerde hij met zwarte olijven, tonijn, ansjovis, cognac, mosterd en nootmuskaat. Vandaag de dag is het bijna ondenkbaar om aan een tapenade alcohol toe te voegen. Niet in de eerste plaats omdat het product daarmee niet meer geschikt is voor een zo breed mogelijk publiek.

Vandaag de dag is tapenade iets dat niet meer weg te denken is uit ons leven. Denk dan eens verder dan alleen maar een voorgerecht. Wat dacht je van een heerlijke pastasaus? Of van vulling voor gerechten met vlees?

Benieuwd naar welke tapenades Ilias Delicatessen in het assortiment heeft, kijk dan eens op deze pagina en laat je verrassen!

Wij presenteren regelmatig nieuwe en verrassende tapenades. Ben jij zelf ook geïnspireerd door deze sauzen en heb je een recept dat je graag met ons wilt delen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ben je aan het smullen van een van de tapenades van Ilias Delicatessen en deel je dit via social media? Tag ons dan!

Reageren