Maak kennis met onze saffraan aioli

Saffraan aioli wordt door velen aangeboden. Dit is het verhaal van onze saffraan aioli. Gebaseerd op een familierecept.

Wat is saffraan?

Er was een tijd dat saffraan duurder was dan goud. Dat is inmiddels niet meer zo. Toch is het een van de duurdere specerijen.

De specerij wordt gewonnen uit de stijlen en stampers van de saffraankrokus. Dit is een knolgewas welke nauw verwant is aan de Griekse Crocus cartwrightianus. De plant wordt al sinds de Klassieke Oudheid geteeld. Wat de saffraankrokus bijzonder maakt is dat deze slechts acht dagen per jaar groeit in de herfst. De bloemen zijn te herkennen aan hun paars-violette bladeren met in het midden de donkerrode stampers.

Inmiddels groeit de saffraankrokus niet meer in gebieden met een gematigd klimaat. Uitzondering vormen de plaatsen Mund (Zwitserland) en Morkhoven (België). Daar worden de knolgewassen geteeld. Overigens op zeer kleine schaal. Wil je meer velden bewonderen met door de mens geteelde saffraankrokussen, dan moet je afreizen naar landen als Azerbeidzjan, Iran of Marokko. Ook in India en Afghanistan kun je de knolgewassen bewonderen. Momenteel is Iran verantwoordelijk voor het grootste deel van de productie van saffraan. Het aandeel van dit land is goed voor 90 % van de totale productie.

Kostbaar

In alle opzichten is saffraan kostbaar. Dat begint al met de acht dagen waarin dit knolgewas bloeit. Van de saffraankrokus wordt eigenlijk maar een klein gedeelte gebruikt. Dat zijn de stijlen en stampers. Deze bepalen de smaak- en kleurstof.

Direct na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd in kasten. Hoe meer dieprood, hoe beter de kwaliteit.

Wat het ook kostbaar maakt is de hoeveelheid stijlen en stampers die nodig zijn voor een kilo saffraan. Denk dan aan ongeveer 150.000 bloemen die geoogst moeten worden. Samen met de manieren om de saffraankrokussen te oogsten leverde dit de bijnaam Het rode goud op.

Smaak

De smaak van saffraan is er een die je meteen kunt herkennen. Het gaat om een bittere smaak, met een zacht aroma. Dit aroma is te vergelijken met dat van honing.

Familierecept

Onze saffraan aioli ontstond in Marokko. Vlakbij de Spaanse enclave liet een vrouw zich inspireren door de Spaanse knoflooksaus aioli. Het leidde tot een eerste versie van de saffraan aioli. Jaren later werd het recept verder verfijnd, met als resultaat: een overheerlijke saus, die inmiddels door velen geliefd is!

Kenmerkend voor onze saffraan aioli is dat de structuur romig is, met een zacht aroma van saffraan. Zie het als een fluwelen streling voor de tong. Waar de smaak van Spaanse aioli stopt, gaat die van Ilias Delicatessen verder. De Mediterrane zon, die de basis vormde voor de oorspronkelijke saus, wordt dus gecombineerd met Het rode goud.

Passend bij ieder gerecht

We kunnen weinig gerechten bedenken waarmee de saffraan aioli van Ilias Delicatessen niet gecombineerd kan worden. Maar de saus hoeft niet alleen maar een basis te zijn voor een gerecht. Daarover zijn kenners het inmiddels eens. Lekker dippen met een stukje brood of een toastje. Ook dat is een goede optie.

Succes

Het succes van de saffraan aioli van Ilias Delicatessen is inmiddels anderen ook niet ontgaan. Velen hebben een poging gedaan om een vergelijkbaar product te lanceren. Tot op heden is het niemand gelukt om te komen tot eenzelfde unieke soort van deze aioli. Noem onze saffraan aioli daarom de Premier League onder de tapasproducten!

Webshop

Heb jij al kennisgemaakt met deze fluwelen tongstreling? Dat wordt hoog tijd. Je bestelt de saffraan aioli via onze webshop.

Saffraan aioli

SA000107
Maak kennis met de lekkerste variatie op de
Vanaf 6,25