Olijven zijn vruchten en behoren daarmee tot fruit. Iedereen kent deze vruchten en sommigen beschouwen de groene olijven als gewoon. Toch zijn ze allesbehalve gewoon!

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. Eigenlijk is er geen sprake van een olijfsoort. Er zijn ongeveer twintig soorten olijven. Deze olijfsoorten zijn van oorsprong afkomstig uit de Kaukasus. Van daaruit verspreiden de olijfbomen zich naar Palestina en andere landen rondom de Middellandse Zee. Al in de Klassieke Oudheid was bekend dat olijven niet alleen erg lekker zijn. Men wist dat je er van alles mee kon doen. Bekend is – natuurlijk – het voorbeeld van de olijfolie.

Tegenwoordig worden olijven niet alleen meer rondom de Middellandse Zee gekweekt. Denk aan andere plaatsen zoals Amerika of Australië. Toch denken men aan Griekenland als echt “olijvenland.”

Groene olijven zijn, samen met de zwarte olijven, de bekendste van allemaal. Het gaat om onrijpe vruchten, die prima te eten zijn. Hoe donker de olijven worden, hoe rijper ze zijn. De smaak die kenmerkend is voor de groene olijf wordt omschreven als bitter. Juist die smaak maakt de groene olijven speciaal. Heerlijk als tussendoortje of als verrijking voor een maaltijd.

Niet gewoon

Waarom zijn groene olijven niet “gewoon.” Belangrijk hierbij is om onderscheid te maken in de kwaliteit van de vruchten. Daarnaast is de manier waarop de olijven geschikt gemaakt worden voor consumptie enorm belangrijk. Dit noemt men ook wel fermenteren.

Een groene olijf is bitter en dat kan niet iedereen waarderen. Zonder het proces van fermenteren zouden minder mensen de olijven willen eten. Het fermenteren zorgt ervoor dat de bitterheid iets verminderd wordt. Daarnaast is het conserveren niet alleen belangrijk voor de houdbaarheid van de olijven. Het zorgt er ook voor dat dit de bitterheid nog meer weg zal nemen.

Gunstig

Juist dat fermenteren is voor ons heel gunstig. Het heeft een positief effect op onze spijsvertering. Dat is niet het enige gunstige effect voor onze gezondheid. Olijven zijn goed voor ons hart. De aanwezige antioxidanten kunnen de kans op hartklachten verminderen. Of ze ook daadwerkelijk een nuttige bijdrage leveren aan ontstekingsremming, daarover is de wetenschap het nog niet helemaal eens.

De lijst met positieve eigenschappen is enorm lang. Wat dacht je van vitamines en mineralen? Genoeg redenen om olijven niet links te laten liggen.

Wil je kennismaken met heerlijke groene olijven, dan bestel je ze eenvoudig via onze webshop. Op deze pagina bekijk je een overzicht met alle producten waarin groene olijven verwerkt zijn.

Groene olijven zijn allesbehalve gewoon!