Gedroogde tomaten

Gedroogde tomaten

Ze zijn door de zon gedroogd, rijk van smaak en een smaakmaker voor vele gerechten. Onze zongedroogde tomaten mag je eigenlijk niet overslaan.

Halfgedroogde tomaten

In tegenstelling tot de gedroogde tomaten die de meeste mensen kennen, zijn deze tomaten nog het beste vergelijkbaar met de verse tomaten. De halfgedroogde tomaten zijn door de zon gedroogd. Niet te lang, want ze zijn nog sappig en zacht van structuur. Hun smaak is extra lekker gemaakt door het toevoegen van Mediterrane kruiden. Dit levert een tomaat met een zuurtje op.

Gedroogde tomaten

Gedroogde tomaten (ook wel bekend als heel-gedroogde tomaten) zijn ook door de zon gedroogd. Ze staan bekend om de stevige structuur en de zoute smaak. Daarom worden ze veel gebruikt in gerechten waar juist deze structuur belangrijk is. Denk dan aan een salade of aan een topping voor een pizza. Ook in een calzone komen deze gedroogde tomaten prima tot hun recht.

Halfgedroogde tomaten

Door de zon gedroogd

De tomaten zijn nog steeds hetzelfde als de tomaten die je vers koopt. Met dien verstande dat deze door de zon gedroogd zijn. In het geval van de halfgedroogde tomaten is het proces waarbij het vocht uit de tomaten gehaald wordt aanzienlijk kleiner. Gedroogde tomaten worden vier tot tien dagen gedroogd. Voor halfgedroogde tomaten is dit een veel kortere periode.

Een tomaat kan dankzij dit proces tot wel 88% van het gewicht verliezen. Dit aantal kan zelfs oplopen tot 93%, hoe langer ze gedroogd worden.

Direct eetbaar

In tegenstelling tot de meeste gedroogde tomaten zijn onze zongedroogde tomaten direct eetbaar. Ze zijn nog steeds rijk aan vitamine C en antioxidanten. Een heerlijke gezonde snack of een gezond extra ingrediënt dus!

Herkomst

Het is moeilijk te bepalen wie er nu als eerste begon met het drogen van tomaten. Sommigen beweren dat de Italianen hiermee als eerste kwamen. Er zijn aanwijzingen dat dit proces al dateert tot de Oudheid. Dus lang voordat de Italianen ermee begonnen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden gedroogde tomaten steeds bekender. Het aanbod varieerde van matige kwaliteit tomaten tot zeer goede kwaliteit. Dat is vandaag de dag eigenlijk nog steeds het geval. Ilias Delicatessen levert je alleen de allerbeste zongedroogde tomaten.

 

Naar boven
0