Een aubergine spread met een geschiedenis

Nu ons online assortiment uitgebreid is met baba ganoush, is het een goed idee om te kijken naar de herkomst van deze heerlijke aubergine spread.

Oorsprong

De oorsprong van baba ganoush moet gezocht worden in dat deel van Zuidwest-Azië dat bekend staat als de Levant of het Morgenland. Het gaat dan om het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. Ruwweg is dit het gebied tussen het Taurusgebergte (Zuid-Turkije), de Syrische Woestijn en de Grote Arabische Woestijn. Al zijn sommigen van mening dat het schiereiland Sinaï ook gerekend mag worden tot dit gebied.

In dit gebied groeit de aubergine. Dit is niet uniek voor dit gebied. De plant uit de familie van de nachtschade is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied dat we vandaag de dag kennen als Myanmar. Het waren de Arabieren die de planten meenamen. Uiteindelijk kwamen ze ook in Europa (Andalusië) terecht. Er zijn tal van gerechten die als basis aubergine hebben. Baba ganoush is daar een van.

De naam baba ganoush is afkomstig uit het Arabisch. Het woord baba staat voor vader. Ganoush is afkomstig van het woord gannuj. Dit woord is een persoonlijke naam. Samen zou je de naam kunnen vertalen als vader van de koketterie of verwende oude vader. Het woord baba verwijst mogelijk naar de aubergine zelf. Helemaal duidelijk is dat niet. Er zijn tal van lezingen waarom deze spread nu de naam baba ganoush gekregen heeft.

De geschiedenis van deze spread gaat al terug tot aan de Klassieke Oudheid. Met behulp van een oven werden de aubergines bereid om te komen tot een heerlijke, verfrissend gerecht. Dit gebeurde nadat de schil eerst weggehaald werd. Daarna werd de aubergine gepureerd. Samen met olie werd alles op smaak gebracht. Tot aan de dag van vandaag gaat dit eigenlijk nog precies op dezelfde manier.

Niet een soort

Net zoals de hoeveelheid lezingen over het ontstaan van de naam, zijn het aantal soorten baba ganoush. Eigenlijk is er niet een soort. In de landen rondom de Perzische Golf wijken de spreads af van de spread zoals wij die verkopen. Koriander en komijn worden daar extra aan toe gevoegd.

De spread introduceerden wij als eerste op de marktlocaties waar wij te vinden zijn. Al snel bleek dit een succesvol product te zijn. Vandaar dat dit product sinds vandaag te verkrijgen is via onze webshop.

Baba ganoush

SA000174
Maak kennis met dé spread / salade uit
Vanaf 6,25