Chocolade

Wie is er geen fan van chocolade? Er zijn slechts weinigen die er geen fan van zijn. We eten jaarlijks grote hoeveelheden chocolade. Vandaar dat we onze producten met chocolade graag apart presenteren.

Geschiedenis

Het is lang geleden dat men in Zuid-Amerika begon met het eten van cacao, dat de basis vormt voor chocolade. De Azteken dachten dat de cacaodrank die ze dronken een goede uitwerking was op de vruchtbaarheid. Deze cacaodrank kreeg de naam xocoatl, vernoemd naar de godin van de vruchtbaarheid (Xochiquetzal). De drank werd op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment (een specerij uit Zuid-Amerika). Toch haalden de Azteken de cacao van verder weg, omdat deze van oorsprong niet voorkwam in Mexico. Ook toen al was het een luxeproduct.

De Spaanse overheersing van Zuid-Amerika zorgde ervoor dat Europa cacao ook leerde kennen. In de zestiende eeuw kwam de cacao naar Europa, waar het lange tijd alleen gedronken werd. Pas later kwam men erachter dat je met cacao veel meer kunt doen.

 

Cacao als basis?

Voor de meeste chocoladesoorten geldt dat cacao hiervoor de basis vormt. Uitzondering is natuurlijk witte chocolade, wat geen cacao bevat. Of er wel of geen melk toegevoegd wordt aan de cacao is afhankelijk van het soort chocolade dat gemaakt moet worden. Zo bevat melkchocolade natuurlijk wel melk. De pure variant bevat minder of zelfs helemaal geen melk. Is cacao de basis voor chocolade? Ja en nee. Gaat het om melkchocolade of pure chocolade: dan wel.

 

Gezond of niet?

De meningen erover zijn verdeeld. Natuurlijk is alles dat extra suiker bevat minder goed voor de gezondheid. Hoe meer cacao en minder melk en suiker is toegevoegd, hoe beter dit is voor de gezondheid. In ieder geval geldt voor chocoladeproducten: eet met mate. Dat is soms lastig, want voor sommigen is de smaak  nogal verslavend.

 

Ons assortiment

Ilias Delicatessen heeft een aantal heerlijke chocoladeproducten opgenomen in het assortiment. Wij zijn van mening dat je zoet (chocolade) goed kunt combineren met zout (tapas, olijven etc.).

Naar boven
0